Není to tak dávno, co naši pozornost upoutaly pečené ovocné čaje. Jedná se o směs ovoce s možným přídavkem bylinek, případně koření, která nadchne jako skvělý nápoj a zároveň pochutina. Hodí se jako výborný jedlý dárek, zvlášť když jsme pečený čaj připravovali my sami z ovoce vypěstovaného na naší zahradě. Do pečeného čaje se však hodí prakticky jakékoli ovoce, takže zdaleka nejste odkázáni jen na druhy, které jste si sami vypěstovali.
Dvě varianty – pro děti a pro dospělé
Příprava ovocného čaje spočívá především v pečení ovoce. Pečené čaje mnohou mít podobu zdravého nápoje, který nám i našim dětem bude dělat radost a zajistí osvěžení, kdykoli si vzpomeneme, nebo můžeme pečený čaj připravit čistě ve formě pro dospělé, například s přídavkem rumu.
Podle období vybíráme suroviny
Pečený čaj se stal hitem nejen pro svou neobvyklou chuť, ale také proto, že díky němu můžeme velmi jednoduše zužitkovat veškeré ovoce, kterého máme na naší zahradě nadbytek. Proto je ideální vyrábět ho v různých chuťových kombinacích podle toho, které ovoce nám na zahradě právě dozrává. Není problém ani použití ovoce kompotovaného, které se dá také zapéci a chuťově může vylepšit pečený čaj.
Nejlepší recep na pečený čaj
Chcete znát nejlepší recept na pečený čaj? Tak tady vám jeden přinášíme. Větší ovoce nakrájíme na malé kousky, bobulovité ovoce ponecháme celé. Pro ochucení směsi přidáme například lžičku mleté skořice a několik kousků hřebíčku. K zimním čajovým směsím se bude perfektně hodit, stejně jako k čajům, jejichž základ tvoří jablka. Přidat můžeme také 1 citron, který před použitím odrhneme, zbavíme kůry a pak dužinu nakrájíme na malé kousky. Výše uvedené ingredience uložíme na čistý plech, přidáme bobulovité ovoce, například černý rybíz, nebo maliny a zasypeme cukrem, ideálně hnědým. Cukr doplňujeme v množství odpovídajícím použitému ovoci a také jeho kyselosti. Vše na plechu dokonale promícháme, včetně koření a dáme péct do trouby na půl hodiny při teplotě 180°C.
Hotový čaj po upečení ještě za tepla přendáme do zavařovacích skleniček. Naplníme je až po okraj, otočíme dnem vzhůru, aby se vytlačil vzduch a obsah při dlouhodobém uskladnění nezačal plesnivět.
Kdykoli si budeme chtít pochutnat na skvělém nápoji, dáme si do šálku asi 2 lžíce zapečené směsi a tu pak zalijeme horkou vodou. Dobře rozmícháme a popíjíme.