Zelený čaj Matcha je jemný pudr z čajových lístků, jehož původ sahá více než osm set let do minulosti.
Jde o stoprocentní zelený čaj, který vzniká zpracováním lístků čajovníku čínského a jejich následným rozemletím na jemný prášek. Matcha Tea má jasně zelenou barvu a při jeho výrobě nedochází k fermentaci ani přidání žádných chemických konzervantů nebo barviv. Díky tomu se jedná o stoprocentně přírodní produkt s blahodárnými účinky na naše zdraví.
Proč je dobré pravidelně pít Matcha?
Čaj Matcha obsahuje mnoho látek, které mají pozitivní vliv na správné fungování lidského těla. Najdeme v něm velké množství antioxidantů, které napomáhají detoxikaci těla a správnému fungování metabolismu. Zelený čaj a tím pádem i Matcha Tea dodává lidskému tělu velké množství energie, podporuje produktivitu a napomáhá spalování tuků. V případě zvýšeného stresu Matcha Tea pomáhá relaxovat a uklidňuje.
Díky tomu, že je v čaji Matcha obsažený čajový kofein označovaný jako tein, dochází k přílivu energie. Tein se navíc na rozdíl od kávového kofeinu uvolňuje postupně a využití energie je tak mnohem efektivnější a přirozenější.
Pro koho je čaj Matcha vhodný?
Matcha se hodí téměř pro každého, včetně kojících a těhotných žen. Jediný, pro koho zelený čaj Matcha není vhodný, jsou děti. Vždy je ale třeba jej konzumovat s mírou. Těhotné a kojící ženy by měly vypít maximálně dva šálky čaje, ostatní dospělí lidé maximálně šest šálků denně. Množství se může lišit podle množství prášku použitého na šálek čaje.
Pokud trpíte zdravotními komplikacemi a nejste si jistí, zda je pro vás Matcha Tea vhodný, vždy se můžete poradit se svým ošetřujícím lékařem.
Postup přípravy čaje Matcha
Tradiční příprava čaje Matcha je doslova rituál. Poradíme vám, jak na něj a zároveň doporučíme možnosti přípravy bez nutnosti si pořizovat speciální vybavení a trávit nad přípravou velké množství času.
Čaj Matcha je možné připravit horký, pokud ale hledáte osvěžení v teplých letních dnech, jistě oceníte možnost jej nachystat i ve studené verzi.
Pravděpodobně nejjednodušším způsobem přípravy je rozmíchání za pomoci šejkru. Do šejkru nasypeme Matcha prášek, zalijeme jej horkou nebo studenou vodou, můžeme přidat pár kapek limetkové nebo citronové šťávy a následně za pomoci šejkru důkladně promícháme.
Další možností, jak připravit Matcha Tea doma bez speciálního vybavení je rozmíchání v misce klasickou kuchyňskou metličkou. Pohodlnější a rychlejší způsob je poté použití elektrického šlehače na mléko. Tento způsob přípravy se hodí spíše pro přípravu teplého nápoje. V horké vodě se Matcha snáze rozmíchá a nehrozí tak, že ve výsledném nápoji zůstanou hrudky nerozpuštěného prášku.
Pro tradiční rituální přípravu je krom Matcha čaje a horké vody potřeba také bambusová miska, sítko, bambusová metlička a miska na Matcha čaj. Do misky prosejeme za pomoci bambusové lžičky přes jemné sítko 2 gramy Matcha čaje. Ten následně zalijeme vodou o teplotě 70 °C a rychlými pohyby speciální bambusovou metličkou vyšleháme do husté pěny. Stejným způsobem je možné připravit i tradiční nápoj Koicha, který je velmi hustý a silný. Připravuje se stejně jako klasická Matcha, rozdíl spočívá ale v poměru čaje a vody. Do misky nasypeme 4 gramy čaje a 40 mililitrů horké vody a bambusovou metličkou šleháme do zhoustnutí.
Další použití čaje Matcha
Krom konzumace v podobě nápoje je možné čaj Matcha použít také do různých koktejlů, alkoholických drinků nebo v kuchyni při vaření. Skvěle se hodí pro přípravu dezertů a různých pochutin. Milovníci zdravého životního stylu si jej mohou přidat také do ovesných kaší nebo například do domácích müsli tyčinek.