Jak si připravit zelený čaj Sencha?

Jak si připravit zelený čaj Sencha?

Některé druhy čajů jsou typické jen pro určité oblasti. K nim patří i zelený čaj Sencha, nejtypičtější zástupce japonských čajů. Tento čaj je vhodný jak pro běžné každodenní příležitosti, tak i ke konzumaci při výjimečných příležitostech. Vyznačuje se vyváženou hořkostí a svěží travnatou chutí.

Historie a pěstování

Specifická chuť zelených čajů, zvláště japonských, je důsledkem mnoha staletí šlechtění a také zvláštního způsobu zpracování. Sklizené čajové lístky jsou během něho propařovány, aby se zabránilo jejich oxidaci.

Zelený čaj Sencha se pěstuje na nezastíněných plantážích. Jeho sběr, ale i zpracování čajových lístků s výjimkou těch nejvyšší kvality, probíhá strojově. Tvoří více než 80% veškeré nabídky čajů na japonském trhu. V prodeji jej naleznete v mnoha různých sortách, ať už sypaný, nebo v nálevových sáčcích.

Ploché jehličky trávové vůně

Lístky sbírané brzy z jara mají nejlepší kvalitu. Tato kvalita je označována jako Shincha, tedy nový čaj. Na mezinárodních trzích jsou čaje této kvality označovány jako Extra Fine, Superior nebo First Flush.

Čaje Sencha mají charakteristické 2 cm dlouhé smaragdově zelené lístky vytvářející ploché jehličky. Kvalitní čaje mají vždy delší pravidelné lístky a naprosté minimum zlomků.  Zlomkové čaje jsou považovány za méně kvalitní. Pro lístky je charakteristická svěží lehce trávová vůně.

Chuť čaje Sencha

Senchu si můžete užívat v její přirozené mírně nahořklé, lehce svíravé chuti, v podobě bledě zelenavého až žlutozeleného nápoje s jemnou květinovou vůní. Nálev chutnající po sladkých mandlích je připraven z těch nejlepších druhů. K dostání jsou však i druhy obohacené nejrůznějšími příchutěmi jako například vanilkou, sakurou nebo třešní. Tyto druhy jsou považovány za méně kvalitní čaje a nejsou obvykle původem z Japonska.

Příprava čaje

Na 250 ml vody použijeme 4-6 g sypaného čaje. Použijeme-li vodu o teplotě 60-70 °C, necháme vyniknout spíše hladkou a sladce travnatou chuť. Voda o vyšších teplotách nám poskytne čaj s ostřejšími natrpklými akcenty. Pro první nálev necháváme louhovat 2-3 minuty. S dalšími nálevy prodloužíme louhování vždy o 2 minuty, v závislosti na chuti. Při zalití příliš horkou vodou anebo při dlouhodobém louhování se stává čaj nepříjemně hořkým.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*