Gunpowder nebo také Zhu cha, čili perlový čaj je celosvětově nejoblíbenějším druhem zeleného čaje. Pěstuje se v provincii Če-tiang v Číně. Avšak Číňané ho takřka nepijí. Vyrábí se totiž výhradně na export. Je doložené, že se odtud rozvážel do světa již v 17. století. U nás si gunpowder můžeme vychutnat v dobrých čajovnách nebo zakoupit u specializovaných prodejců.
Je nazýván perlovým čajem proto, že jeho celé lístky jsou zavinuté do charakteristických tmavě zelených zrníček různých velikostí, které připomínají říční perly. Velikostně se zrnka pohybují od špendlíkové hlavičky po velikost hrášku.
Typový charakter čaje
Britům však tmavá, šedá až načernalá barva perlového čaje a jeho trpčí kouřová chuť evokovaly spíše střelný prach, a tak mu dali jméno Gunpowder. Kouřová chuť byla důsledkem toho, že se čaj převážel v podpalubí obchodních plachetnic, případně na velbloudích a koňských hřbetech. Obchodníci měli také důvod, proč si tento čaj oblíbit. Tvar a pevné zavinutí lístků dávaly čaji odolnost při transportu, čaj se nelámal a odolával vlhku. V dnešní době se u konkrétních druhů tohoto čaje určeného na vývoz dosahuje jeho kouřové chuti záměrným zauzením při sušení. Tak se u čaje docílí takové chuti, na kterou jsou po staletí jeho konzumenti v zámoří zvyklí. Nenakouřené druhy perlového čaje jsou spíš vzácností, jsou určeny pro čínský trh, a proto pro nás může být jejich chuť překvapující ve své jemnosti a osvěžující chuti.
Pozorujte louhování čaje
Dopřejte si delší chvilku oddechu s perlovým čajem a pozorujte ho, než se v průhledném šálku, nebo sklenici vylouhuje. Postupně se rozvíjející malá zrníčka čaje Gunpowder se rozvinou až v překvapivě veliké a celistvé lístky. Barva výsledného nápoje je výrazně žlutozelená, spíše tmavší. Chuť má čaj příjemně ostrou, sladce vegetální. Bývá lehce nahořklá a někdy i trochu kořeněná. Typový charakter čaje hovoří o plné a mírně aromatické chuti. Jedná se o čaj velmi povzbuzující, a tak je doporučován k dopolednímu popíjení. Jeho aftertaste je hodnocena jako velmi dlouhá, jemně nahořkle sladká.
Jak se pije ve světě
V Severní Africe se používá tento běžný zelený čaj k přípravě mátového čaje. Pod francouzskou značkou Chameau se Zhu cha prodává hlavně v zemích jako jsou Maroko, Lybie a Tunisko. Je zde velmi oblíbený. Připravuje se s mátou a cukrem. Existují však i méně povedené napodobeniny perlového čaje, se kterými je možné se setkat hlavně v Indii a na Šrí Lance. Tyto napodobeniny mají barvu matně zelenou a chuť hrubě zavinutých lístků je trpká. Jemnější druhy mají spíše lesklejší granulky, které jsou zároveň drobnější a je možné je několikrát zalít. Při vícenásobném zalití je vhodná voda o teplotě 70-80 °C. U nás se setkáváme s kvalitním Gunpowder čajem nejčastěji v podobě značky Temple ofHeaven.
Jak správně připravit čaj v konvici
V konvici si můžeme perlový čaj připravit nejlépe takto: na každý litr vody počítáme s 10 g čaje. Ten pak zalijeme vodou o teplotě 90 °C a necháme 2 minuty vylouhovat. Takto vznikne kvalitní jednonálevové zelený čaj. Pokud připravujeme čaj ve Zhongu (speciální čínský čajový hrneček) počítáme na 1 g s 80 ml vody o teplotě 70 °C a necháme vylouhovat jen 1 minutu.
Co je to Zhong
Současní čínští mistři čaje doporučují konvici vůbec nepoužívat. Pro přípravu zeleného čaje konvici zcela zavrhují. Používají místo ní čínské čajové hrnečky zvané Zhong nebo také Chung či Guywan. Takto se správně připravuje zelený čaj podle staré čínské receptury. Čajoví mistři na obranu svých požadavků na správný způsob přípravy uvádějí, že v konvicích se zelený čaj spíše dusí. Zhong je obvykle porcelánový šálek bez ouška, na nějž zapadne porcelánové víčko. Obsah Zhongu se obvykle pohybuje mezi 80 -120 ml. Větší Zhongy sice existují, ale nejsou příliš praktické.