Obranyschopnost organismu je dnes velmi často probíraným tématem. Představuje nenahraditelný předpoklad našeho fyzického i duševního zdraví a pravidelné posilování obranyschopnosti organismu během celého roku nám pomáhá v boji proti velké většině běžných onemocnění. Jak můžeme imunitu podpořit přírodními bylinnými čaji? Je to vůbec možné?
Organismus je třeba posilovat systematicky a průběžně po celý rok a ideálně pak po celý život. Zapomeňta na nějaké nárazové detoxy, které jsou pak střídány přejídáním se ve fastfoodech. Existuje mnoho detoxikačních a posilujících bylin, které nám v boji proti oslabení organismu mohou pomoci. Poradíme vám, které z nich to jsou a jak by se s nimi mělo zacházet.
Jak správně nakombinovat bylinky do čaje?
Ještě než se pustíme do mixování bylin do čajů, tak si musíme říct něco o tom, jak zvýšit jejich účinnost. Úplným základem je bylinky správně zpracovat a skladovat. Pokud bylinky dobře nasušíme a dobře uskladníme, tak potom skvěle poslouží jako součást chutných čajových směsí. Inspiraci k nejrůznějším směsím můžete načerpat v našich předchozích receptech na míchané čaje nebo popusťte uzdu své fantazii a sami vyzkoušejte, jaké chutě vám k sobě pasují nejvíce. Vyzkoušejte například kombinaci echinacey, šípku a rakytníku se silnou dávkou vitamínu C, mateřídoušky a meduňky pro rovnováhu organismu nebo kombinaci kozince a kopřivy, která má silně detoxikační účinky. Nebojte se využít léčivých účinků přírody – je to ta nejčistší cesta ke zdraví a věděli to i naši předci.
Echinacea pomůže při chřipkových epidemiích
Echinacea purpurová, nebo česky také třapatka, představovala jednu z nejvýznamnějších léčivých rostlin už pro papůvodní obyvatele Ameriky a dnes roste na záhonech mnoha zahrad i u nás v Česku. Její purpurový květ komplexně posiluje buňky a aktivuje bílé krvinky, které chrání tělo před nebezpečnými látkami a mikroorganismy. Využívá se také při žaludečních onemocněních a pomáhá také v léčbě rakoviny, ale nápomocná může být lidem i v období chřipkových epidemií. Můžete ji použít čerstvou, v podobě tinktury nebo silných a snadno dávkovatelný kapek, případně ji můžete nasušit a během chladnějších měsíců z ní pak připravovat chutný bylinný čaj. Překvapí pak i rychlost, s jakou se dostaví první účinky, které můžete zpravidla zaznamenat již za 3 – 4 týdny užívání této úžasné bylinky.
Sítka s podstavcem mají tu výhodu, že už nic víc (kromě hrnečku) nepotřebujete. Po vylouhování čaje stačí sítko odložit na podstavec, díky čemuž si neušpiníte žádné jiné nádobí ani nezakapete kuchyňskou linku.
Kopřiva na detox organismu
Jedna z nejznámějších českých bylin má úžasné detoxikační účinky a vysoký obsah řady vitamínů (A, C, betakaroten) a minerálů (vápník, železo). Pomáhá proti chudokrevnosti, akné, revmatismu a určitým druhům ekzémů. Především na jaře je mlada kopřiva plná síly a v čerstvé formě dokonale pročistí organismus zanesený po zimě. Pokud je pro vás intenzivní kopřivová kúra příliš silná (neměla by trvat déle než tři týdny), vrchní listy si nasušte do zásoby a užívejte je ve formě čajového výluhu během celého roku. Pro zlepšení chuti můžete přidat šípky, šalvěj, mátu a med a namíchat si tak účinnou čajovou směs. Mimoto ji lze použít pro přípravu blahodárné očišťující koupele.
Všestranně účinný rakytník
Bobule rakytníku zažívají obrovský boom. Ukrývají dokonalý komplex bioaktivních látek, které podporují očistné mechanismy v těle, dodávají mu nepřeberné množství vitamínů, minerálů, nenasycených mastných kyselin a především antioxidantů (karotenoidy a flavonoidy), které ochraňují buňky před oxidačním stresem. Rakytník chrání tělo před viry a bakteriemi, zmírňuje stres, pomáhá při fyzické rekonvalenscii a dokonce zlepšuje paměť. Jeho blahodárné účinky se projevují také při vnějším užití v podobě oleje, který bojuje proti kožním onemocněním jakými jsou například akné, bércové vředy ale pomáhá také léčit jizvy. Vnitřní konzumace v podobě čajů nebo šťávy silně podporuje imunitní systém a chrání tělo před virózou, chřipkou nebo angínou.
Šípky plné vitamínů C a P
Léčivé vlastnosti šípků znaly již naše prababičky. Malé červené bobulky jsou známým zdrojem vitamínu C nezbytného pro správné posílení imunity. Vitamín C se sice vyskytuje v mnoha dalších bylinách nebo plodinách, avšak v šípkách se váže s vitaminem P, který ho pomáhá vstřebávat a lidský organismus ho tak dokáže velmi efektivně využít. Zároveň působí jako velmi účinný antioxidant, zbavuje tělo volných radikálů a zpomaluje stárnutí buněk. V podobě sirupu nebo čaje z těchto plodů navíc získáte ovocné kyseliny, vitamíny A, B1, B2, karoten, hořčík a pektin, které napomáhají správnému trávení.
Kozinec nejen na přírodní močopudný čaj
V kořeni méně známého kozince blanitého nebo-li latinsky Astragalus propinquus se nachází směs polyfenolických látek se silnými antioxidačními vlastnostmi. Čaj z kozince zvyšuje fyzickou odolnost, zrychluje krevní oběh (prokrvení) a posiluje srdeční sval. Navíc je výrazně močopudný a z těla tak ve velkém vyplavuje škodlivé látky. Kromě kořene je možné využít také květ, ze kterého snadno připravíte výluh nebo tinkturu, které při pravidelném užívání utužují správné funkce většiny významných orgánů v těle.