Jak správně skladovat čaj?

Jak správně skladovat čaj?

Již samotné pěstování čajovníků v tropickém a subtropickém pásmu napovídá, že bude třeba sesbíraný čaj nejen dobře usušit, ale také správně uchovávat, aby se dostal ke všem svým spotřebitelům v té nejvyšší kvalitě. Čaj se rozváží do celého světa, a jeho milovníci si chtějí čaj uchovávat, co nejdéle to bude možné, a to se vší jeho krásnou vůní i chutí. Jak to ale udělat v obvyklých bytových podmínkách?

Pozor na pohlcování pachů

V dobrých obchodech s čajem cítíteve vzduchu jen čaj. Nesmí se tam pochopitelně kouřit, a neměla by se tam ani mlít nebo vařit káva. Jen díky tomu nepřejímají čaje žádné další vůně. Prodávaný čaj je zde uložen nejlépe v plechových krabicích anebo je uschováván ve skleněných dózách, které mají kryty se zábrusem. Čaj by mělo být možné ochutnat, nebo k němu alespoň přivonět. Nevoní-li čaj vůbec anebo nevoní dobře, měli bychom od jeho nákupu upustit. Naopak, jsme-li některým z čajů nadšeni tak, že si ho chceme nakoupit i do zásoby, můžeme si bez obav pořídit zásobu na tři měsíce. Bude-li čaj uchován v kvalitním a dobře uzavřeném polypropylenovém sáčku s hliníkovou fólií, zachová si svou vůni, chuť i kvalitu po celé tři měsíce.

Hlavní nepřátelé čajů

Mezi hlavní nepřátele čajů řadíme vlhkost, světlo, teplo a cizí pachy. Nepříjemné samotné pachy mohou být také průvodním znakem toho, že čaj nese známku vady. Mohl nasát pach lepidla z přepravních beden, oleje, kouře nebo plísní, které vznikly při přepravě. Jeho zápach tak poukazuje na špatnou kvalitu.

Skvělé vlastnosti jen za určitých podmínek

Sušený čaj si zachová své skvělé vlastnosti jen tehdy, pokud budeme dodržovat několik hlavních zásad skladování.

Pro čaj, který chceme uchovávat po delší dobu, je ideální uložit jej v plechové nebo porcelánové nádobě, hermeticky uzavřené. Bez podstatných změn chuti a vůně takto čaj vydrží po určitou dobu, která je pro jeho skladování obvyklá. Výjimečně může dokonce změnit jeho chuť k lepšímu.

Další možností je umístit čaj v hermeticky uzavřené nádobě v mrazicím boxu.

Z možností, jak uschovat dlouhodobě čaj, připadá v úvahu také vakuum v zatavených sáčcích. Základním předpokladem je, že takto uskladňovaný čaj nebude mít větší než 3% vlhkost. Pak ve zmrzlém stavu při teplotě – 20 °C vydrží i několik let. Čaj o vyšší vlhkosti je považován za nestabilní, tudíž se může začít brzy kazit nebo plesnivět.

Pro skladování čajů v lednici platí, že musí být správně suché a zatavené. Sáčky s čajem umístíme do hermeticky uzavřené nádoby s malým množstvím silikagelu nebo jiného vhodného sušidla. Jednotlivé porce pak můžeme vyndávat dle potřeb, aniž bychom otvírali všechen čaj a zbytečně ho vystavovali kontaktu s kyslíkem. Vakuovaný sáček s čajem ponecháme přes noc uzavřený, aby se ohřál na pokojovou teplotu, a až poté jej otevřeme.

Počítá se s tím, že takto uzavřené a skladované čaje, a to i ty s vyšší citlivostí, mohou vydržet v dobré kvalitě 10x déle než čaje uskladněné běžným způsobem.

Předpokládejme ale, že jako jiní běžní konzumenti čaje si domů z obchodu přinášíte obvykle jen balení čaje o 50 nebo 100 gramech v různých druzích. Čaj si přinesete v papírovém sáčku uzavřeném pomocí kovové sponky. I toto malé množství byste měli přesypat do čajových plechovek s dobře těsnícím víčkem anebo do lékovek z tmavého, nejlépe hnědého skla a se zabroušeným hrdlem. Nezaměňujte u jednotlivých lékovek víčka, zabroušení hrdel obvykle odpovídá vždy jen jednomu danému kusu lékovky. Rozhodně čaj nesypejte do vlhkých sklenic nebo plechovek a ani do plechovek, které jsou rezavé. Dokonale nádoby vysušte, než do nich čaj nasypete.  

Ideální je pořídit si pouze takové množství čaje, které zvládnete vypít, aniž byste jej museli dlouhodobě uchovávat.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*