Pitný režim je bezesporu velmi důležitý pro správné fungování organismu. Co ale pít kromě vody? Mezi skvělé varianty patří čaj. Jsou jich tisíce druhů, každý si vybere ten svůj a čaje navíc mají velmi pozitivní vliv na lidské zdraví a fungování těla. Abychom byli přesní, není čaj jako čaj. V seznamu níže vám představíme i „nečaje“, které však dnes mnoho lidí považuje za čaj.
Zelený čaj – pro lepší náladu i soustředění
Většina produkce zeleného čaje se soustřeďuje v zemích jihovýchodní a východní Asie, odkud se tento klenot mezi čaji dováží k nám. Zelený čaj povzbuzuje, posiluje, zlepšuje náladu a podporuje výkonnost člověka, a to zejména díky obsahu kofeinu (teinu).
S přípravou zeleného čaje se pojí mnoho rituálů a konkrétní způsob přípravy a množství použitých čajových lístků záleží vždy na konkrétním druhu čaje a bývá často uvedeno na obalu. Obecně platí, že pro přípravu jednoho šálku se používá přibližně 4-6 gramů čaje. Zelený čaj se nikdy nezalévá vroucí vodou. Ideální teplota je podle druhu čaje 70 až 80 °C. Doba louhování je 1 až 4 minuty podle druhu čaje. Z jedné porce čaje je možné připravit několik nálevů.
Tento tradiční čínský nápoj má příjemnou, osvěžující, mírně nasládlou chuť a světle žlutou až žlutozelenou barvu. Samozřejmě existuje nespočet druhů zeleného čaje. Jednotlivé druhy se pak liší jak zabarvením, tak chutí.
Černý čaj – ranní poklad pro podporu trávení
Jako první se do Evropy dostal právě černý čaj. Díky fermentaci je odolný, nekazí se, a proto se snáze přepravuje. Také černý čaj obsahuje velké množství kofeinu, proto má pozitivní účinky na zlepšení soustředění a odstranění únavy. Krom toho podporuje dobré trávení a stimuluje metabolismus.
Černý čaj se skvěle hodí hned po ránu i kdykoliv během dne. Pije se samotný, dochucený cukrem, medem, citronem nebo mlékem. Při jeho přípravě se používá 4-6 gramů kvalitního sypaného černého čaje na litr vody a zalévá se vodou o teplotě 98 až 99 °C. Podle druhu čaje se louhuje 3 až 6 minut.
Bílý čaj–pro relax a odpočinek
Bílý čaj patří mezi dražší čaje a na našem trhu je hůře dostupný. Většina bílých čajů pochází z Číny a také v Číně se jedná o vzácné zboží. Pojmenovaný je podle bílých pupenů, se kterými se čaj sbírá. Bílý čaj uklidňuje a pomáhá redukovat stres a obsahuje velké množství antioxidantů.
Bílý čaj je náročný na výrobu, sklízí se ručně a suší se velmi pomalu. Bílý čaj vyniká příjemnou nasládlou chutí a jemnou květinovou vůní. Také bílý čaj je možné louhovat vícekrát a ideální teplota pro jeho přípravu je 75 až 80 °C.
Žlutý čaj – cenný nápoj plný antioxidantů
Žlutý čaj se vyrábí výhradně z pupenů čajovníku čínského, kvůli tomu je velmi vzácný. Žlutý čaj vzniká mírnou fermentací těchto pupenů a po zalití čaje má nálev žlutou barvu a nasládlou chuť.
Žlutý čaj má příznivé účinky na zdraví člověka. Působí podobně jako zelený čaj, obsahuje velké množství antioxidantům a má pozitivní vliv na metabolismus a trávení člověka. Žlutý čaj se připravuje ze 2-4 gramů lístků na jeden šálek čaje a zalévá se vodou o teplotě okolo 80 °C. Louhuje se po dobu 3 minut.
Bylinný čaj – na každé trápení jinou bylinku
Bylinný čaj vlastně není pravý čaj. Ale tak nějak jsme si na to označení zvykli. Bylinný čaj může být jednodruhový nebo kombinace více různých bylin. Již před pěti tisíci lety používali lidé byliny k léčení a prevenci různých problémů. Bylinné čaje se i dnes vaří pro jejich příjemnou chuť, vůni a pozitivní účinky na lidské zdravý.
Mátový čaj se hodí při žaludečních potížích, meduňkový a třezalkový čaj uklidňuje, pomáhá snižovat stres a pomáhá usnout. Zázvorový čaj se skvěle hodí jako prevence chřipky a nachlazení, taktéž lipový čaj uklidňuje podrážděné dýchací cesty a pomáhá rychleji vyléčit chřipku. Heřmánkový čaj pomáhá vyvolat pocit klidu a relaxace. Pampeliškový čaj má pozitivní vliv na léčbu artritidy nebo kožních infekcí. A takto bychom mohli pokračovat velmi dlouho. Každá dostupná bylinka má svůj význam a pozitivní účinky na lidské zdraví.
Ovocný čaj – v zimě zahřeje, v létě osvěží
Ovocný čaj si oblíbili nejen děti, ale i dospělí, a to zejména pro jeho příjemnou chuť a vůni. Ovocný čaj neobsahuje lístky čajovníku. Jde o nálev z ovoce, bylin a různých druhý koření. Velká výhoda takových čajů spočívá ve vysokém obsahu vitamínů a antioxidantů. Díky tomu podporují zdravý růst vlasů a nehtů a brání vzniku nachlazení a dalších nemocí.
Ovocné čaje jsou k dostání v mnoha různých variacích. Seženete ovocné sladké nálevy, ale také čaje s lístky ibišku s nakyslou příchutí. Můžeme je pít samotné nebo s cukrem či trochou domácího sirupu. Vylouhované ovoce nemusíme vyhazovat, ale můžeme jej z konvičky vyjíst lžičkou, a ještě si tak na ovoci pochutnat.
No a pokud je teplo a léto? Podobně jako jiné druhy čajů můžeme i ovocné čaje chladit a vychutnat si je s ledem a plátky citronu jako příjemné letní osvěžení.
Rooibos – pro pohodu a klidný spánek
Tato lahodná pochoutka se vyrábí z jihoafrického keře Rooibos, nikoliv z lístků čajovníku čínského. Na trhu je k dostání jeho červená i zelená varianta. Pro obě však platí, že má výbornou chuť, neobsahuje kofein a má pozitivní dopad na lidské zdraví.
Rooibos obsahuje velké množství antioxidantů, zklidňuje žaludek a pomáhá při léčbě nespavosti a depresí. Rooibos můžeme pít samotný, slazený nebo s mlékem. Na trhu jsou k dostání směsi Rooibosu s dalšími dochucovadly, ale také samotný čistý čaj bez přidaného ovoce, bylin, koření a dalších aromat.
Používá se přibližně jedna čajová lžička na jeden šálek čaje. Ta se zalévá vroucí vodou a nechává se louhovat po dobu 6-8 minut.
Oolong – lahodný čaj tisíce chutí a vůní
Oolong, tedy čínský částečně fermentovaný čaj, má polozelenou, černozelenou, modrou, modrozelenou, žlutou nebo červenou barvu. Na trhu seženeme tisíce různých druhů s různými stupni fermentace. Podobně jako i jiné čaje mají oolongy pozitivní dopad na lidské zdraví. Podporují stabilizaci hladiny cukru v krve, správnou funkci srdečního systému a obsahují velké množství antioxidantů.
Způsob přípravy se liší podle konkrétního druhu a z důvodu velkého množství různých dostupných oolongů nelze doporučit množství lístků ani teplotu vody pro ideální přípravu šálku lahodného oolongu. Doporučený způsob přípravy bývá uveden na obale.
Yerba Mate – probuzení mysli a příval energie
Pokud potřebujeme pracovat dlouho do noci a vydržet vzhůru, je Yerba Mate to pravé. Tento nápoj se vyrábí z lístků cesmíny paraguayské a pochází z Jižní Ameriky. Obsahuje velké množství vitamínů, betakarotenu a antioxidantů a také kofein (označován v případě maté jako matein).
Mate podporuje soustředění, posiluje imunitní systém, zahání pocit hladu, zahání únavu a dodává člověku energii. Skvěle se hodí také jako podpora detoxikace.
Honeybush – sladké medové potěšení
Honeybush je nasládlý nápoj se stopami medové příchuti. Takový čaj – nečaj. Vyrábí se z medového keře, který roste v jižní Africe. Honeybush skvěle zahřeje v zimě, v létě připravený na ledu skvěle osvěží. Díky sladké a příjemné chuti si ho oblíbí celá rodina. A jako bonus k tomu všemu podporuje správnou funkci metabolismu, působí protizánětlivě, proti kašli a nachlazení a podporuje relax a klidný spánek.
Pu Erh
Pu Erh je speciálně zpracovaný čaj, který byl dodatečně fermentován a při fermentaci byly přítomny bakterie a plísně. Zde není důvod k obavám, jedná se o přirozeně se vyskytující organismy na čajových lístcích a jsou samozřejmě zdravotně nezávadné.
Pu Erh má specifickou chuť, chutná zemitě a nahořkle, postupně se nahořklá chuť může měnit v příjemnou nasládlost. Pu Erh obsahuje velmi málo kofeinu, ale má v sobě velké množství antioxidantů. Podporuje redukci váhy, dobré trávení a podporuje obranyschopnost těla vůči infekcím amnožení bakterií. Ne nadarmo se Pu Erh označuje jako čínský penicilin.
Ajurvédský čaj – léčivé směsi pro všechny příležitosti
Ajurvéda je komplexní lékařský systém ze starobylé Indie. Ajurvédské čaje se skládají z pečlivě vybraných směsí bylin a koření, které mají pozitivní vliv na lidské zdraví. Některé směsi podporují správnou funkci organismu, posilují nervový systém a dodávají potřebnou energii, jiné zase působí jako prevence proti nachlazení a alergiím. Mezi ajurvéskými čaji si každý vybere tu svou směs, která mu bude chutnat, a ještě podpoří pevné zdraví.
Matcha – ryzí poklad mezi čaji
Matcha se stává čím dál oblíbenější a dostupnější. Jde o rozemleté, speciálně upravené lístky čaje, které se používají pro přípravu lahodného nápoje, ale přidávají se také do dezertů, drinků nebo koktejlů. Čaj Matcha podporuje dobrou funkci paměti, zlepšuje soustředění, detoxikuje, podporuje spalování tuků a dodává velké množství energie. Je to vlastně takový všestranný poklad mezi čaji, který se využívá nejen pro přípravu čaje, ale také v kuchyni.
Wellness čaj – bylinné směsi pro každý den
Wellness čaje se skládají z bylin, které byly sestavené tak, abychom je mohli pít každý den, a to v libovolném množství. Pomáhají doplňovat tekutiny a dodržovat zdravý pitný režim, který je nedílnou součástí zdravého životního stylu a je naprosto zásadní pro správné fungování těla i mysli.
Kvetoucí čaj – chutné i krásné na pohled
Kvetoucí čaj jsou lístky speciálně upravené do tvaru kuliček, které se postupně po vhození do vody rozvinou a vytvoří květ. Jsou krásné na pohled a velmi chutné.