Yerba mate, zelené zlato indiánů

Yerba mate, zelené zlato indiánů

Když Kryštof Kolumbus před více jak 500 lety přistál po strastiplné cestě místo v Indii v jižní Americe, nebyl tímto nedopatřením nijak zklamán. Zaprvé si toho omylu v prvních momentech vůbec nepovšimnul a za druhé také zde nalezl hojné poklady. Například Yerba matézelené zlato indiánů – bylo tehdy relativně rozšířeným nápojem podávaným hostům na uvítanou. Archeologické nálezy v místních hrobech však dokazují, že maté (Ilex paraguariensis – Cesmína paraguajská) bylo velice váženo již v dobách před Kristem.

Nebyli to mořeplavci, nýbrž jezuitští mnichové, kteří v roce 1578 dovezli Yerba maté poprvé do Evropy. Jezuité také stáli u zrodu pěstování cesmíny paraguajské na plantážích. Indiánům do té doby stačily divoce rostoucí stromy.

Dnes je Yerba maté nejoblíbenějším nápojem jižní Ameriky. Pěstuje se především v Argentině, Brazílii, Chile, Paraguaji a Uruguaji. Vysoký obsah kofeinu v kombinaci s ostatními látkami má pozvolný a rovnoměrný povzbudivý účinek. Proto má maté značný význam u domorodých obyvatel, které díky němu vydrží dlouhodobé fyzické vypětí bez přísunu potravy.

Čaj Yerba maté a účinky

Základním důvodem je jistě to, že maté je chutné. Lístky obsahují navíc kofein, který v kombinaci s ostatními komponenty povzbuzuje výrazněji než při konzumaci kávy nebo čaje. Podobně jako u čaje má kofein obsažený v maté pozitivní vliv na činnost mozku, přičemž práce srdce není zatížena. Kromě kofeinu obsahuje maté více než 20 aminokyselin, vitamíny B1, B2 a C. Zastoupeny jsou také minerální látky jako magnézium, mangan, vápník, železo a fosfor. Maté působí zároveň močopudně, podporuje trávení a napomáhá odbourávat tukové vrstvy v těle. Řada lidí dodržujících nejrůznější diety v něm objevila vhodný doplněk svého snažení.

Yerba maté a příprava

Tradičně se Yerba maté připravuje v tzv. kalabasse (vysušené tykvové slupce) a poté se pije horké nebo chlazené pomocí bombilly (kovové slánky).

Do kalabassy nasypeme 2 – 3 čajové lžičky lístků maté a přelijete mírně teplou vodou tak, aby lístky získaly pevnou konzistenci. Po několika minutách zalijete vroucí vodou a nechejte 3 minuty vyluhovat. Opatrně do kalabassy vsuňte bombillu a osvěžující nápoj můžete pomalu popíjet.

Aby se do slánky nedostaly žádné lístky, je na jejím spodním konci malé sítko. Nepřipravujte příliš silný nálev, aby se vám bombilla neucpala!

Tento proces můžete z jedné dávky maté opakovat až pětkrát. Vyluhujte však vždy maximálně 3 minuty.

V případě potřeby použijte k ochucení cukr, citrón, pomeranč, rum, koňak nebo mléko.

Zpracování Yerba maté

Cesmína paraguajská je stále zelený strom, který dorůstá až 15 m. Sklízí se celé větve s listy. Nejvhodnější jsou listy staré jeden nebo dva roky. Surovina je po sklizni sušena, ze 100 kg čerstvých listů zůstane po usušení cca 33 kg zpracované hmoty. Po rozmělnění lístků a odstranění zbytků stonku se rozbíhá proces zrání. Toto trvá minimálně 30 – 45 dnů, někdy však až jeden rok. Při zrání se udržuje teplota na 50- 60°C. Zelené maté je poté připraveno pro spotřebitele. Dodatečným pražením je možno docílit měkčí chuťovou variantu – pražené maté.

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*