Čaj Wulung je typickým příkladem polozelenýchčajů, až natolik typický, že se jeho zkomolené označení oolong vžilo jako náhradní označení této kategorie čajů. Výraz Wulung překládaný jako černý drak má spojitost s legendou odkazující ke vzniku všech polozelených čajů.
Jak to bylo s oolongy
Čínská legenda praví, že kdysi dávno byl sběrač čaje přilákán k jednomu čajovému keři jeho velmi neobvyklou vůní. Když sběrač přišel blíž a keř si prohlédl, spatřil kolem jeho větve omotaného velkého černého hada. To, co sběrač viděl, si vyložil jako znamení. Nasbíral lístky z tohoto keře a doma si z nich zpracoval čaj. Tento čaj měl mimořádně dobrou a přitom zvláštní chuť. Od té doby se traduje, že keře čajovníků, z nichž se tento druh čaje získává, jsou potomstvem tohoto bájného keře. Ovšem existuje i mnohem prozaičtější vysvětlení vzniku názvu těchto čajů. To říká, že tvar jejich čajových lístků připomínají rysy černého draka.
Tvar, barva a chuť oolongu
Některé druhy oolongů mají skutečně tvar, který by mohl při troše dobré vůle představovat čínského draka. Je to buďto poměrně rovný vrásčitý list anebo na druhou stranu jsou některé druhy spíše granulovité. Mají černou barvu a vůni dřevitou až těžce kouřovou. Správný nálev mážlutohnědou až hnědou barvu a chuť dlouho zůstávající na jazyku. Nechybí mu ani zvláštní sladce natrpklá chuť, bohatá, připomínající chuť pečení. Snadno se takové chuti podlehne. Celková kvalita čaje je běžná, určená pro každodenní pití. Výrazné aromatické složky jako mají jiné druhy polozelených čajů mu sice chybí, ale zamilujete si ho díky jeho nevtíravé příjemné chuti. Je to nápoj skvělý k duševní práci.
Jak oolong připravovat
Oolong lze podobně jako zelený čaj připravit jako vícenálevový, ale stejně tak je možné zvolit pouze jeden nálev. Každý ze způsobůpřípravy má své plusy. Pro zalití použijeme vodu o teplotě 90-95 °C. Pro více nálevů je vhodným množstvím 4-5 g na 250 ml vody. Pro jediný nálev využijeme 4-6 g na 1 litr vody. Na vylouhování čaje pro více nálevů bude potřeba 3-4 minuty a 6-8 minut pro jediný nálev.
Čínské oolongy
Tyto čaje mají v Číně velkou oblibu už od dob dynastie Ming. Není tedy žádným tajemstvím, že za tu dobu (300-400 let) jich vzniklo na 3 tisíce druhů. Jistá podobnost mezi těmito čaji je tak nevyhnutelná. Vynikají mezi nimi zvláště modrozelené čaje. I když toto označení není právě přesné, protože některé z nich mají všechny možné barvy, ovšem vyjma modré. Dělí se na tři skupiny podle stupně fermentace, která pak určuje jejich následnou chuť a vůni. Fermentace se provádí nad 10 %, nad 20 % a nad 40 %.
Darjeelingoolongy
Velmi významnou skupinu oolongů tvoří Oolongy z Darjeelingu tak trochu napodobující Oolongy z Formosy (Taiwanu). V období nedostatku těchto čajů na Taiwanu vznikly první pokusy o tento typ čaje také v oblasti Darjeelingu. Na trh se dostaly v roce 1988. Pak nastal boom výroby oolongů na celé řadě plantáží v Dajeerlingu.
Oolongy s Formosy (Taiwanu)
Na Taiwanu se během posledních čtyřiceti let stala výroba a konzumace těchto čajů velmi populární. Každoročně se zde pořádají soutěže o nejlepší čaj. Výherce a zároveň výrobce takového čaje získá vítězstvím v soutěži nejen jistou prestiž, ale také se navýší cena jeho čajů na trhu. Špičkové čaje jsou zde nazývány čaji degustačními neboli lahůdkovými. Existuje jejich rozdělení do skupin podle stupně fermentace: Oolongy fermentované na 50-70 %, Oolongy fermentované nad 40 %, těm se říká Amber Oolong, dále Oolongy fermentované nad 20 %, nazývané JadeOolong a nakonec Oolongy fermentované nad 10 %, které se označují jako Baozhong.