Čaj Rooibos – nektar z jižní Afriky

Čaj Rooibos - nektar z jižní Afriky

Objevení možnosti užití byliny Rooibos (Aspalathus linearis) pro potřeby lidské civilizace nastalo na úsvitu 20. století v kapské provincii (Jižní Afrika). V roce 1904 se o Rooibos začal zajímat ruský imigrant Benjamin Ginsberg a brzy v něm rozpoznal produkt, který má před sebou velkou budoucnost. Z Evropy si odnesl bohaté zkušenosti z obchodování čajem a ty také přenesl na do té doby neznámou byliny.

V roce 1930 jistý Dr. le Fras Nortier – známý lékař a milovník přírody – objevil řadu pozitivních účinků, které Rooibos má na lidský organizmus. Tím způsobil rozmach jeho pěstování na řadě zemědělských usedlostí v Jižní Africe. Výrazně se zvýšila produkce za 2. světové války, kdy černý čaj z Asie byl hůře dosažitelný.

Po poválečném útlumu nastal v polovině 50. let znovu značný rozmach v pěstování i spotřebě, který se nezastavil ani na sklonku tisíciletí.

Využití čaje Rooibos

Rooibos je nápoj pro každou příležitost – lze jej snadno připravit, pije se horký i studený. Vzhledem k tomu, že neobsahuje kofein, je možno ho požít v neomezeném množství. Horký Rooibos lze ochutit cukrem, mlékem, citrónem, nebo medem. Jako součást koktejlů jej lze míchat s ovocnou šťávou, sektem či červeným vínem. Skrze vysoký obsah minerálů je vhodný zejména pro sportovce. Nemá zároveň žádné kalorie (pokud jej neosladíte) – doporučuje se při hubnutí. Protože obsahuje jen nepatrné množství taninu, je mírně hořký a chutná dobře i bez cukru. Při pečení může nahradit tekutinu v každém receptu a zároveň propůjčit pečivu svou barvu a chuť. Rooibos je také výborným základem pro přípravu polévek nebo omáček.

Jak se čaj Rooibos zpracovává?

Rooibos se pěstuje pouze v Kapské provincii „Jihoafrická republika“ protože pouze zdejší mikroklima je pro něj vhodné. Dříve se sbíraly jen nadivoko rostoucí byliny, kterým byla odřezána bezlistá část stonku, aby jeho zbytek spolu s drobnými lístky mohl být dále zpracován kvašením a sušením. Dnes se Rooibos přirozeně pěstuje ve velkém na plantážích.

Semeno se zaseje v únoru nebo březnu – první sklizeň pak probíhá nejdříve za půl roku. Sklizený rooibos se shromažďuje do vaků, potom se drtí a svinuje. Nakonec proběhne proces kvašení, kterým získává svou typickou červenou barvu a příjemnou chuť.

Rooibos a jeho léčivé účinky

  • Rooibos pomáhá léčit disharmonie výměny látek v těle ( např. po chemoterapii léčení rakoviny nebo po delším užívání psychofarmak ).
  • Rooibos je čistý přírodní produkt, neobsahuje žádné konzervační látky ani přimíseniny.
  • Doporučuje se zejména na tišení podrážděnosti, bolest hlavy, nespavost, tlumí napětí, uvolňuje při lehčí depresi, pozitivně působí na zvýšený krevní tlak. Neobsahuje žádný kofein a má uklidňující účinek na centrální nervovou soustavu.
  • Rooibos pomáhá při odstranění žaludečních a zažívacích problémů jako je nevolnost, zvracení, pálení žáhy, žaludeční vředy a zácpa.
  • Rooibos obsahuje utišující látky, které zmírňují žaludeční křeče. Je vhodný i pro děti, neboť neobsahuje
  • kofein (tein).
  • Rooibos vám pomůže vypořádat se s alergiemi senná rýma, astma nebo ekzém.
  • Při přímém použití na příslušnou část těla utišuje akné, svědění a ekzémy. Přiložením na zduřelou pokožku působí jako vhodný tišící prostředek při výměně kojeneckých plenek.
  • Rooibos je nekalorický nápoj vhodný při odtučňovací kůře.
  • Působením antioxidační látky obsažené v rooibosu se nabourává účinek volných radikálů, které způsobují proces stárnutí a oslabování imunitního systému.
  • Rooibos obsahuje železo, draslík a měď – důležité minerály pro látkovou výměnu. Během těhotenství a mateřské dovolené ztrácejí často matky větší množství železa. V rooibosu je velmi málo taninu,a proto není bráněno přísunu železa do těla jako u řady jiných nápojů.
  • Rooibos dokáže také naplnit denní Spotřebu vápníku, manganu a obzvláště fluóru významného v prevenci zubního kazu.
  • Rooibos obsahuje zinek nezbytný pro zdravý růst, stejně jako pro nervový systém nepostradatelné magnézium. Sodík má pozitivní vliv na rovnováhu tekutin v těle a kyselo – alkalickou vyváženost.
  • Protože neobsahuje kyselinu šťavelovou, mohou jej pít i osoby, které trpí ledvinovými kameny.
  • Rooibos působí z rána povzbudivě, přes den výtečně hasí žízeň a večer uvolňuje napjetí.

Příprava čaje Rooibos

  1. Promyjte konvici horkou vodou.
  2. Nasypte do ní rooibos – jednu čajovou lžíci na každý šálek.
  3. Zalijte vroucí vodou.
  4. Ponechte 2 – 3 minuty vyluhovat.
  5. Nápoj Rooibos je připraven

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*