Svět čajů je tak rozsáhlý, že mnohdy ani netušíme, jak zázračné účinky mají některé druhy čajů na lidský organismus. Jste-li zvídavými milovníky zeleného čaje, pak jistě budete chtít vyzkoušet na vlastním těle jeho již dříve prozkoumané účinky, na jazyku vychutnávat jeho chuť a čichem vnímat jeho neobvyklou vůni.
První čaj, s nímž se Evropané seznámili v Číně, byl překvapivě zelený čaj. Ten se pak po velmi dlouhou dobu dovážel do Evropy v hojném množství. Černý čaj se stal v západní Evropě preferovaným až v druhé půlce 19. století. Zelený čaj doteď dominuje svou produkcí i konzumací v zemích východní a jihovýchodní Asie. Všichni tu znají jeho silné zdravotní účinky na lidský organismus.
Druhy zelených čajů podle místa původu
Zelené čaje řadíme do skupiny nefermentovaných čajů. Dalším rozdělovníkem pro zelené čaje mohou být také země jeho původu. Jedny z nejkvalitnějších a nejoblíbenějších zelených čajů vznikají v Číně, další ve Vietnamu, Japonsku a Jižní Koreji.
Velká variabilita zelených čajů
Vzhledem k velké variabilitě zelených čajů, jejich vonných i chuťových vlastností a také jejich kyselosti si jistě každý z jejich milovníků a příznivců najde, nebo již našel, ten svůj oblíbený druh. Z hlediska přípravy lze čaje rozdělit do skupin jedno nebo více nálevových čajů. Navíc často se doporučuje s přípravou také více nebo méně experimentovat. Je pak velmi zajímavé zkoušet, jakou chuť nám dopřejí po sérii krátkých zalití, nebo naopak po jediném dlouhém zalití.
Stimulační účinky čaje
Ověřené zdroje nás informují o stimulačních účincích čaje, které mohou být ve škále velmi široké,od nejslabších účinků, až po ty nejsilnější, od lehkého pocitu svěžesti, přes výrazný pocit přílivu energie až po stavy vysoké fyzické síly a čilosti nebo dokonce přívalu jakési euforie.
Zdravotní účinky zeleného čaje
Podle mnoha výzkumů má zelený čaj prokazatelně protirakovinné účinky. Navíc působí i proti nemocem srdce a cév. Zelený čaj také stimuluje mozek a podporuje srdeční aktivitu. Zabraňuje špatnému vlivu volných radikálů na lidský organismus. Nezanedbatelný vliv byl u zeleného čaje prokázán na omezení tvorby zubního kazu. V čaji obsažený fluor zabraňuje shlukování bakterií usazujících se v zubním plaku, čímž snižuje riziko vzniku zubního kazu. Tyto schopnosti byly prokázány jak u černého, tak u zeleného i polozeleného čaje. Máte-li prokazatelně nízký tlak, zelený čaj, tedy jeho pravidelné pití několika šálků denně, vám pomůže tlaky zvýšit. Za zvýšeným tlakem stojí poměrně vysoký obsah kofeinu v čaji, a to i v zeleném.
Čaje, které stojí za to vyzkoušet
Zelený čaj Japan Gyokuro řadíme z hlediska stimulačního účinku do skupiny 3-4. Čaje tohoto typu jsou asi 20 dní před sklizní pěstovány v zástinu. Tím je čajovník donucen k zvýšené produkci kofeinu. Čaj je pak silnější a navíc se mu značně pozmění biochemie listů. Čaj má plnou velmi hladkou chuť pouze velmi lehce nahořklou a zároveň svěže nasládlou květinovou vůni s vegetálním pozadím.
Pro ChinaSencha zelený čaj jsou charakteristické dlouhé překládané lístky. Tohoto typu je velké množství jak japonských, tak čínských čajů. Rozlišují se podle původu, způsobu zpracování a také použitého kultivaru. Suchý list má plochý tvar a tmavozelenou pololesklou barvu. Vůně je nasládlá bylinná a u kvalitnějších druhů až intenzivní.
Matcha– jemně práškovaný čaj, který se používá při japonské čajové ceremonii Cha-No-Yu. Vyrábí se z listů čaje Tencha. I tento čaj, podobně jako Gyokuro se ke konci sklizně pěstuje v zástinu. Rostliny se pak táhnou za světlem, zvyšuje se v nich obsah chlorofylu a díky tomu je barva Matcha čaje v tak okouzlujícím světle zeleném odstínu. Jeho vůně je svěží kořenně bylinná.